|
Sağlıklı Beslenme kategorisinde açılmış olan En çok acıktıran yiyecekler neler? konusu , ...
| LinkBack | Seçenekler | Arama | Stil |
03.10.2015, 09:59 | #1 (permalink) |
| En çok acıktıran yiyecekler neler? En çok acıktıran yiyecekler neler? Son günlerde bazı yiyeceklerin çabuk acıktırmasından dolayı, özellikle sahurda yenmemesi konusunda uyarılar yapılıyor. Peki, bu acıktıran yiyecekler hangileri?.. Bazı besinleri yediğimizde daha çabuk acıkıyoruz. Acıktığımız için de yine başka yiyeceklerle bu açlığı gidermeye çalışıyoruz. Yani yedikçe yiyoruz. Bunun sebebi bu yiyeceklerin kan şekerini çok çabuk yükseltip çok çabuk düşürmelerinden kaynaklanıyor. Çabuk acıktıran yiyeceklerin ortak özelliği glisemik indeksinin yüksek olması. Uzmanlar, glisemik indeksi yüksek besinlerin kana çabuk karışıp, kan şekerini hızla yükselterek, insülin salınımını da doğru orantıyla yükselttiklerini söylüyor. İşte, yedikçe daha çok acıktıran yiyecekler; acıktıran yiyecekler1- EKMEK: Yedikçe acıktıran, acıktıkça da yediren yiyeceklerin en başında beyaz ekmek geliyor. Beyaz ekmeğin yerine posa miktarı daha çok olduğundan ve kan şekerini hızla yükseltmediği için tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, çok tahıllı, kepekli ekmek tüketilmesinde fayda var. Yüksek posa içerikli besinler midede yer kaplar, dolayısıyla uzun süre tokluk hissedilir. 2- PATATES: Çokça tüketilen patates, glisemik indeksi yüksek bir besin. İçeriğindeki nişasta oranı yüksek olduğundan dolayı, posa içeriği neredeyse hiç yok. Bu yüzden basit karbonhidrat olarak değerlendiriliyor. Bir ilginç ayrıntı da patatesi çok fazla doğramak ya da püre haline getirmek glisemik indeksi daha da fazla yükseltiyor, yani bu şekilde tüketilince daha çabuk acıktırıyor. Ama patatesi ortadan ikiye bölüp fırında pişirmek, kızartmaya göre daha az kalorili olur, hem de o kadar çabuk acıktırmaz. 3- KAHVALTILIK GEVREK: Özellikle çocukların kahvaltıda tüketmeyi çok sevdiği gevreklerin içinde şeker ve glikoz şurubu olduğundan mide kazınmasını artırır, yani çabucak acıktırır. Onun yerine süt veya yoğurtla yenecek yulaf kepeği midede şişer, yani 50 gram kadar yulaf kepeği midede şiştikten sonra 100 gram olur. Bu da uzun süren bir tokluk hissi yaratır. acıktıran yiyecekler4- KIRMIZIBİBER (PULBİBER): Acının metabolizmayı çalıştırmak gibi önemli bir faydası olduğu bilinse de kırmızıbiberin iştah açıcı etkisi vardır. 5- MAKARNA: Beyaz makarna yerine tam buğday unundan, kepekli makarna yemek sağlığımız açısından daha faydalı. Hatta bu tip makarnayı yeteri kadar suda pişirip suyunu dökmemek gerekiyor, çünkü özellikle kepekli makarnalarda B1 vitamini yağ yakımına yardımcı oluyor. 6- TARÇIN: Kokusuyla özellikle tatlıların vazgeçilmezi olan tarçın da çok çabuk acıktıran baharatlardandır. 7- MEYVE SUYU: Meyve suyu tüketmek demek, bir su bardağı için söylersek en az 3-4 meyvenin sıkılarak suyunun çıkarılmasıyla elde edildiği düşünüldüğünde, aslında bir günde yiyeceğiniz meyveyi sadece bir bardakta, bir defada tüketmek anlamına geliyor. Meyve suyunda posa olmadığından çok hızlı bir şekilde kana karışıyor ve kan şekerini de aynı şekilde hızla yükseltiyor. Onun yerine meyve yemek hem posa içeriği fazla olduğundan sindirime de yardımcı oluyor, hem de tokluk hissi yaratıyor. acıktıran yiyecekler8- BİSKÜVİ: Tatlı bisküviler ya da kremalı bisküviler içeriğindeki yüksek şeker ve glikoz şurubu nedeniyle çok çabuk acıktıran yiyecekler arasında yer alıyor. Onun yerine kepekli, çavdarlı bisküvilerin yenilmesi alınan kaloriyi azalttığı gibi, tokluk hissini de artırır. 9- BÖREK, POĞAÇA: Bu ürünlerin tuz oranları yüksek. Sodyum yani tuz, vücutta tıpkı şeker gibi davranır, demek oluyor ki ne kadar çok tuzlu yenirse kan şekeri o kadar dalgalanır. Bu nedenle daha çok acıkılır ve daha çok yenir. Beyaz undan börek çörek yapmak yerine, kepekli lavaşları peynirle hazırlayıp fırına vermekle daha tok kalırsınız. Bir dilim börek veya 1 adet poğaça 250-300 kalori/ Lavasla börek yaparsanız: 140 kalori. 10- PİRİNÇ PİLAVI: Beyaz pirinç içerdiği yüksek nişasta nedeniyle tıpkı patates gibi kan şekerini hızlı yükseltir, ardından da hızla düşürür. Bu nedenle tekrar yeme isteği yaratır. Pilav yemek istendiğinde esmer pirinç tercih edilmeli ya da bulgura yönelmeli. acıktıran yiyecekler11- NOHUT: Mideyi temizleyerek iştah açan nohut, sağlık açısından yararlı olsa da özellikle kilo verirken fazla tüketilmemesi gereken bir bakliyattır. 12- HAVUÇ: Havucun kalorisi ve glisemik indeksi diğer sebzelere göre daha yüksektir. Bu nedenle birçok faydasının yanı sıra acıktırıcı özelliği olan havucu tüketirken de dikkatli olunmasında fayda var. 13- BAZI MEYVELER: Muz, incir, üzüm, kavun, greyfurt, Trabzon hurması gibi meyvelerin glisemik indeksi yüksektir ve günde bir porsiyonla sınırlandırmakta fayda vardır. Yani bir ince dilim kavun yediyseniz, akşama kadar bu gruptan meyve yememeniz gerekiyor. Bu meyvelerin yerine mandalina, portakal, erik gibi posalı meyveler tercih edilebilir. 14- MISIR: Glisemik indeks değerinin yüksek olması nedeniyle kan şekeri seviyesini yükselten mısır, yendikten sonra açlık hissi uyandırır. Bu nedenle diyet yapanların uzak durması gereken bir besindir.
__________________ Kadının gücünü Hafife Alma. Her Yol Sana Çıkar Galatasaray ! |
03.10.2015, 10:48 | #2 (permalink) |
| Cevap: En çok acıktıran yiyecekler neler? Hamur işleri özellikle, ilk yendiğinde mide de şişkinlik ve tokluk hissi verse de kısa sürede tekrar acıkmaya sebebiyet veriyor. |
03.10.2015, 10:49 | #3 (permalink) |
| Cevap: En çok acıktıran yiyecekler neler? aç karnına şekerli birşey yerseniz daha çok iştahınız açılıyor.
__________________ Kadının gücünü Hafife Alma. Her Yol Sana Çıkar Galatasaray ! |
Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz. |
| |
Forum hakkında | Kullanılan sistem hakkında |
| SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc. |