Lolaz, aslında börülce demektir. Gaziantep, Şanlıurfa gibi Güneydoğu illerimizde adı bu şekilde geçer. Ama lolaz kelimesi, piyazının meşhur olması nedeniyle artık sadece piyazı yerine kullanılır oldu.
500 gram börülceyi akşamdan ıslatın ve istediğiniz oranda tuz attığınız suda 25 dakika boyunca haşlayın. Soğutup, süzdükten sonra bir tabağa alın ve taze soğanlarınızı ince bir şekilde kıyın. Maydonozları da aynı şekilde incecik kıyın ki yerken sevimsiz bir şekilde ağzınıza gelmesinler. Maydonoz ve soğan miktarları tamamen sizin damak tadınıza kalmış, bu nedenle sabit bir ölçüt yazmaktan kaçındık. Bol soğan ve bol maydonoz tadından hoşlananlar elini baya bol tutabilirler.
Soğanları ve maydonozları kıyma işi bittikten sonra soğuyan ve suyundan arınan lolaz ile iyice harmanlayın. Damak zevkinize göre biraz daha tuz ekleyebilir, yine damak zevkinize göre işin içine diğer baharatlardan da katabilirsiniz. Baharat ve tuz ekleme işlemi ardından lolazınızı limon ile tatlandırın ve servis tabaklarına alın. İşte hazır! Ama elbette dilediğiniz gibi başka malzemeler de ekleyebilirsiniz içine. Biber, kuru domates gibi tatlar da lolaza çok yakışır.
Bu şekilde hazırladığınız lolazı zeytinyağı ekleyerek sofranızda salata niyetine piyaz olarak tüketebilirsiniz ya da bu şekilde bırakarak lavaşa sarıp yiyebilirsiniz. İki türlü de enfes bir tercih olduğuna emin olabilirsiniz.
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.