Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.10.2015, 10:49   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Madımak Otu ve Faydaları

Madımak Otu ve Faydaları



Madımak veya madımalak otu (Polygonum cognatum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli olan, çok yıllık ve yenebilen otsu bitkidir. Cinsin diğer türlerinden oldukça iri yapraklarıyla belirginleşir. Uçucu yağ, tanen, nişasta ve glikoz içerir.

Orta Anadolu halk mutfağında besin olarak kullanımı yaygındır ve çiğ (madımak salatası) olarak yenir ya da pişirilerek (madımak aşı, cacığı, mıhlaması, çorbası, yahnisi, böreği, gözlemesi, bükmesi) yapılır. Önceleri yalnızca köylerde rağbet gören ve ilkbaharda (nisan, mayıs, haziranın ilk yarısı) yemek için toplanan madımaklar köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır. siflibitkileriniz Madımak, içerdiği fenolik birleşiklerden dolayı diğer bitkilerin gelişimini engelleyen fitotoksik özelliğe sahip boğucu bitkidir.

Madımak Otunun Bilinen Yararları

İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. Antioksidan özelliği olan ve bitkisel bir antibiyotiktir. Kan şekerini düşürcü özelliği ile şeker hastalarına iyi gelir. Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor. Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor...



Tokat'da oturduğumuz zaman ilk tanışmıştım bu tadla,
Yemeği gzl oluyor

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla