Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18.10.2012, 17:11   #1 (permalink)
HANDAN
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Photoshop'ta Renk Rötuşu !



Profesyonel renk rötuşunda temel kural öncelikle Beyaz ve Siyah nokta girişlerinin doğru alanlarda doğru CMYK nokta değerleriyle gerçekleştirilmesi ve gri tonlardaki renk sapmasının giderilmesidir.

Ofset baskıda ‘nokta’ en önemli ve en kritik unsurdur. Tüm kalite ve renk kontrolleri nokta değerlerine bakılarak yapılır. Matbaalar nokta değerlerini değiştiremez noktalar üzerinde oynama yapamaz ve teknik olarak filmde/kalıp üzerinde ne varsa ancak onu basabilir.

Ofset baskı sisteminde renklerin oluşumu CMYK nokta değerlerinin büyüklüklerini esas aldığı için resimlerdeki nokta değerlerinin kontrolü ve düzeltilmesi şarttır. Dijital çekilen fotoğrafların renk rötuş işlemini yapacak bir servis büro kurum veya kuruluş olmadığı için bu önemli renk düzeltme görevi siz Photoshop kullınıcılarına düşmektedir. Bu sebeple tüm Photoshop kullanıcıları profesyonel renk rötuşunu mutlaka tüm resimlerde uygulamalı ve temel renk düzeltme kurallarını bilmelidir.



GENEL TON EĞRİSİ

Ton eğrisinin mükemmeliği resimlerin görsel kalitesini doğrudan etkiler. Fotoğrafların çekiminde kullanılan ışık az veya çok gelmiş olabilir. Bu durumda resimler açık veya koyu ton olarak ortaya çıkar. Rötuş işlemlerinde az ışık almış (under exposure) koyu diaları açmak daha kolaydır ve istenilen detay derinliğine ulaşılabilinir.



Ancak fazla ışık almış (over exposure) açık ton resimlerde ton eğrisini istenilen düzeye ulaştırmak hemen hemen olanaksızdır. Çünkü açık ton resimlerde ışık fazla geldiği için objelerde varolan detay yokedilmiş olmaktadır. Bu sebeple resimleri seçerken daha koyu tonda olanları tercih etmelisiniz.

Ton eğrisinin düzeltilmesinde Beyaz Nokta seçimi ile Siyah Nokta seçimi çok önemlidir. Resimlerdeki genel ton eğrisi ile genel renk sapmasının giderilmesi Beyaz ve Siyah nokta seçimlerinin doğru yapılmasına bağlıdır. Ton eğrisindeki bu iki uç noktanın doğru seçimi resimdeki tüm renk sapmalarını (cast) düzelterek görseli doğal renklerine getirir.

Ton Eğrisi

Açık ton : % 0 - % 25 (Highlight-HL)
Orta ton : %25 - % 75 (Midtone-MT)
Koyu ton : %75 - %100 (Shadow-SH)
nokta değerleri arasıdır.


Ancak buradaki ara ton geçiş değerleri sabit değildir yumuşak ve homojen ara ton geçiş etkinliğinin azaldığı nokta değerleridir. Bu sebeple yukarıda verilen rakamlar genel olarak algılanmalıdır. Resimlerde geçiş kopukluklarının önlenmesi için tonlar arasındaki etkilenme azalarak devam eder.


Alıntıdır

__________________
Yeşilin Mavinin Olduğu Yerden...
HANDAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla