Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18.10.2012, 17:15   #5 (permalink)
HANDAN
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart TONLAR



KOYU TON RESİMLER

Işığı az gelmiş Koyu Ton resimlerde Levels menüsünü kullanarak CMYK % nokta değerlerini istediğiniz gibi azaltabilirsiniz. Bu işlem için Levels alt çubuğundaki Koyu Ton (SH) düğmesini sağa kaydırmanız gerekir. Bu durumda seçmiş olduğunuz CMYK renk kanalındaki yüksek nokta değerleri azalacaktır.



AÇIK TON RESİMLER

Işığı fazla gelmiş Açık Ton resimlerinizde de Levels menüsünü kullanarak CMYK % nokta değerlerini istediğiniz gibi yükseltebilirsiniz.

Bu işlem için Levels alt çubuğundaki Açık Ton (HL) düğmesini sola kaydırmanız gerekir. Bu durumda seçmiş olduğunuz CMYK renk kanalındaki düşük nokta değerleri yükseltilmiş olacaktır.



NÖTR GRİ TONLAR

Ofset baskıda en önemli renk tonu gri’lerdir. Gri renk tonu CMY % nokta değerlerinin eşitliği durumunda gerçekte olması gereken temiz nötr gri renk tonunu vermez. Cyan renk değerinin mutlaka Magenta ve Yellow’dan biraz daha yüksek olması gerekir.

Örnekte değişik nokta değerlerinde hazırladığımız kutulardaki gri renklerin dergimizin kullandığı kağıt boya baskı makinesi vs. fiziksel ve kimyasal şartlara göre farklılıklarını açıkça görebilirsiniz.

Fotoğraf çekimi esnasında kullanılan ışıkların veya çevredeki renk yansımalarının etkisiyle resimler üzerinde renk sapmaları (cast) oluşabilir. Öte yandan bayat film veya bayat banyo kullanımından dolayı da resimlerde renk sapmaları meydana gelir.

Dijital fotoğraf çekimlerinde ise en çok karşılaşılan problem bilhassa iç mekan çekimlerinde renk tonlarının olduğundan daha sıcak sarı ve kırmızı tonlarda çıkmasıdır.
Bütün bu renk sapmaları en çok gri renk tonlarında açıkça belli olur.

Bu sebeple ana ve ara temiz renk tonlarının rötuşlarına geçmeden önce mutlaka gri tonların düzeltilmesi gerekmektedir. Gri renk tonlarının rötuşu sağlıklı olarak yapıldığı zaman resimdeki her çeşit renk sapmaları ortadan kalkacağı için otomatik olarak temiz renklerimiz de düzelmiş ve gerçek rengini bulmuş olacaktır.



Gerçekte gri olması gereken bir objenin CMY nokta değerleri birbirinden çok farklı ve dengesi bozuk ise;
C = %50 veya 40 veya 50
M= %50 veya 50 veya 40
Y = %40 veya 50 veya 50
bu durumda gri’lerimiz mor kırmızı veya yeşil tonlara kayar; (Siyah rengin nokta değeri gri’lerin renk tonunu etkilemez sadece daha açık veya daha koyu tona götürür).

Genel olarak kullandığınız kağıt ve boya çeşidine göre gerçek gri tonun saptanabilmesi için sıklıkla çalışmakta olduğunuz matbaada en açık gri tondan (bayez) en koyu gri tona (siyah) kadar %5 veya %10 artışlarla değişik CMY nokta değerlerinde hazırlayacağınız gri ton renk çubuklarından oluşan bir prova baskısı yaptırmalısınız.

__________________
Yeşilin Mavinin Olduğu Yerden...
HANDAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla