Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.01.2014, 23:38   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Doğru Nefesin Faydaları

Doğru Nefesin Faydaları



Günde 22.000 kez nefes alırız. Ancak çoğumuz hayatının büyük çoğunluğunda doğru nefesi bilmez ve bunun da maalesef sağlık üzerinde şaşırtıcı derecede kötü etkisi olur.

Günümüzde bilim adamları yogilerin senelerdir verdiği tavsiyeleri ancak algılayabilmiş durumda. Artık biliyoruz ki, doğru nefes alıp vermek, stresli bir zihni dinginleştirmenin dışında kalp hastalıkları, alerji sorunları ve fazla kilo problemini de ortadan kaldırabiliyor.

Nefes almak, hem çok basit hem de bedava! Massachusetts General Hastanesi Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine’da görevli Profesör Doktor Herbert Benson, “İnsanlar, nefesle sorunların nasıl önlendiğini veya tedavi edildiğini anlayamıyor ve genelde inanmak istemiyor” diyor. Vereceğimiz egzersizleri günde 10’ar dakikadan iki kez düzenli yaptığınız takdirde, hem beden hem de zihninize yardımcı olup huzur bulacaksınız.

Problem: Endişe

Unstuck: Your Guide to the Seven-Stage Journey out of Depression kitabının yazarı ve Washington, Mind-Body Medicine Merkezi’nin kurucu ve yöneticisi James S. Gordon, “Endişelenmeye başladığınız zaman nefesinizi bloke etmeye başlarsınız. Nefesi diyaframınıza indirmeden göğüs bölgenizde kesmeye başladığınızda endişe hissiniz daha da artar” diyor. Sakinleşmenin kilit noktası, (“savaş ya da kaç” sistemi adı verilen, adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının salınmasını sağlayan) sempatik sinir sistemini rahatlatmak ve (kasların gevşemesini sağlayan) parasempatik sinir sistemini aktive etmektir.

Bunu deneyin: Rahat karın tekniği

Çoğu insan dakikada 15 kez nefes alır. Ancak kaygılanmaya başladığınızda bunu altı veya yediye indirip yavaş ve derin nefes almaya çalışın. Gordon’un önerdiği teknikte burundan nefes alıp ağızdan veriliyor. Aynı anda midenizi de rahatlatmanız gerekiyor. Odaklanmanıza yardımcı olması için nefes alırken içinizden “Rahatla” kelimesini, verirken de “Karın” kelimesini tekrarlayın. Bu teknik, karın ve göğüs bölgenizden geçip beyninize varan ve parasempatik sinir sisteminin merkezi olan onuncu kafatası sinirinizi tetikler.

Problem: Kalp hastalıkları

Her gün görüntü, ses ve duygu bombardımanına maruz kaldığımızdan sinir sistemimize aşırı derecede yükleniriz. O zaman da kalp hastalıklarının başlıca sebeplerinden olan belirtiler ortaya çıkar: Tansiyon ve adrenalin yükselir ve kalp çarpıntısı artar. Nefes, parasempatik sinir sistemi yoluyla bedende “rahatla” tepkisinin verilmesini sağlar. Ardından da kan basıncı ve kalp çarpıntısı normal seviyesine geri döner.

Bunu deneyin: Ardışık burun nefesi

Nepal Medical College’ın yaptığı bir araştırmaya göre bu teknik kalp nabız atışını ve diyastolik kan basıncını düşürür. (Kadınlarda diyastolik kan basıncı uzun süre yüksek seviyelerde kaldığında kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliği riski artar.) Nefes çalışması odaklı PranaVayu yoga çalışmasının kurucusu David Magone, egzersizi şöyle anlatıyor: Bağdaş kurarak yere oturun. Sağ elinizin başparmağı ile sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinizden altı saniye kadar derin bir nefes alın. Sonra sol burun deliğinizi işaret parmağınızla kapatın ve sağ burun deliğinizden nefesi yavaş yavaş altı saniye içinde verin. Sol burun deliğinizi kapalı tutarak sağ tarafınızdan nefes alın. Ardından sağı kapatarak soldan verin. Bunu en az iki dakika bir tekrarlayın.


Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla