Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.11.2014, 11:33   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
kalp Aşure Malzemeleri Nelerdir? Aşure Nasıl Yapılır? Aşurenin kaç Çeşit Malzemesi Vardır ?

Aşure Malzemeleri Nelerdir? Aşure Nasıl Yapılır? Aşurenin kaç Çeşit Malzemesi Vardır ?




Aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli malzemesi buğday. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla ve kuru börülce de konuyor. Kimi bölgelerde kurban etinden bir parça saklanıp aşure yapılırken içine atılıyor. Bazıları buğday yerine pirinç, şeker yerine pekmez kullanıyor, sakız, anason katanlar bile var. Üzeri kavrulmuş susam, badem, fındık, ceviz, kuşüzümü, nar taneleriyle süslenen bu nefis tatlı, bölgeden bölgeye, hatta aileden aileye farklılık gösteriyor. Koyu çorba kıvamında sevenler de, pelteleşmiş olanını tercih edenler de var. 41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor. Bu durumda tüm besinlerin özü olduklarına inanıldığı için bir tutam tuz, biraz bal ve azıcık sütün bütün eksikleri tamamladığına inanılıyor.



Aşure Tarifi
Malzemeleri

Yarım kilo buğday
200 gram kuru fasulye
200 gram nohut
50 gram kuş üzümü
50 gram kuru kayısı
50 gram incir
200 gram kuru ceviz
200 gram fındık
100 gram pilav fıstığı
1 kilo toz şeker
4 tane limon
Gül suyu
Tarçın
Nar taneleri




Yapılışı
Buğdayları yıkayın, tencereye koyun ve üzerine üç parmak aşacak şekilde su ekleyin
Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin.
Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin.
Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın.
Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın.
Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın.
Üzüm, kaysı ve inciri ilave edin.
Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin.
Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın.
Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz.
Soğumadan kaselere koyun.
Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz
Aşurenin üzerine tarçın ya da nar taneleri ekleyebilirsiniz.


alıntı

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla