Konu: ÖTV Nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.06.2015, 12:45   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick ÖTV Nedir?

ÖTV Nedir?


Yediğimizden içtiğimize, giydiğimizden evimizdeki eşyalara kadar hayatımızın her alanında vergi ödemek zorunda kalıyoruz. Aslında genel olarak ödediğimiz vergiler doğrudan ve dolaylı vergiler olarak iki ana gruba ayrılıyor. Malum birçoğumuz gerek devlette gerek özel sektörde bir işle meşgulüz. Yaptığımız işten de bir gelir elde ediyoruz. Elde ettiğimiz gelirin bir kısmını devlet bizden alıyor. Buna da gelir vergisi diyor ki bu doğrudan vergi sınıfına giriyor. Bunun dışında aldığımız her üründen KDV ve ÖTV türü vergiler de ödüyoruz. Buna da dolaylı vergiler deniliyor.

ÖTV yani uzun adıyla Özel Tüketim Vergisi ilk defa hayatımıza 2002 yılında çıkarılan 4760 sayılı kanunla girmiş oldu. Bu verginin çıkarılmasındaki genel amaç; lüks diye sınıflandırılan, çevreye veya genel sağlığa zararlı malların kullanımını azalmaktır. Ayrıca o tarihe kadar tam 16 kalem olan vergi çeşitliliğini azaltarak daha kolay takip edilir hale getirmek de amaçlarından biriydi. Bunun yanı sıra uzun zaman önceden beri Avrupa ülkelerinin birçoğunda uygulanan bu vergi türünün Avrupa Birliğine uyum süreci çerçevesinde bir yenilik olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Arabalar, mücevherler, kürkler gibi lüks tüketim malları; alkollü içecekler, tütün mamulleri gibi sağlığa zararlı ürünler; benzin, fuel-oil, kömür gibi fosil yakıtlarla bazı kimyasal maddeler de çevreye verdikleri zarardan dolayı ÖTV kapsamına giren malların başlıcaları arasında yer alıyor.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla