Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27.06.2015, 21:08   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Baharatlar Nasıl Saklanır?

Baharatlar Nasıl Saklanır?


Yemek yapmayı da yemeyi de sevenler için baharatların önemi tartışılmaz. Fakat, az miktarlarda kullanıldıklarından, uzun süre saklamak zorunda olduğumuz baharatların tazeliklerini ve aromalarını kaybetmemeleri için nasıl muhafaza edileceklerini bilmek gerekiyor.

Bir çoğumuz baharatlarımızı pratik bir kullanım için mutfak raflarımızda muhafaza ediyoruz ve yine çoğumuz yemek hazırlığı sırasında kullandıktan sonra sıklıkla baharatlıkların kapaklarını açık bırakabiliyoruz. Bu da baharatların kısa sürede aromalarını kaybetmelerine neden olduğundan onları doğru bir şekilde muhafaza etmek önem taşıyor. İşte size bu konuda yardımcı olacak birkaç ipucu:
  • Baharat satın alırken çekilmiş olanları tercih etmeyin. Çekilmiş baharatların aşağı yukarı üç aylık ömrü olur. Tane şeklindeki baharatlar daha uzun süre tazeliklerini korurlar. Çeşitli baharat değirmenleri ya da öğütücü çeşitli aparatlar yardımıyla baharatlarınızı evde az miktarda çekip kullanabilirsiniz.
  • Işık, hava, nem ve ısı baharatların çabuk bozulmasına sebep olur. Bu yüzden baharatlarınızı kuru ve karanlık alanlarda muhafaza etmeniz gerekiyor. Eğer baharatlarını cam kaplarda saklarsanız ışığa maruz kalacaklardır. Baharatlık seçiminizde ışığı geçirmeyecek çelik kapları tercih edebilirsiniz. Ayrıca baharatlarınızı fırın ya da ocak gibi aletlerin yakında konumlandırmamaya da özen gösterin
  • Eğer baharat satın alırken büyük miktarda alıyorsanız, uzun süre muhafaza etmek için en iyi yol buzdolabında saklamak olacaktır. Çektirmeden aldığınız baharatları buzdolabında üç yıl kadar saklamak mümkün. Çekilmiş baharatlar ise 6 ay kadar saklanabiliyor. Ama siz yine de baharatlarınızı küçük miktarlarda almaya özen gösterin.
  • Lezzetini ve aromasını kaybetmiş baharatları kullanmamak önemli. Baharatların eskiyip eskimediğini takip etmenin en kolay yolu her baharatın bulunduğu kabın üstüne satın aldığınız tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırmak olabilir. Baharat rengini ve kokusunu kaybetmeye başladığında ise onu artık atma zamanınız gelmiş demektir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla