Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11.07.2015, 07:31   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Çabuk Yorulanlar Neler Yapabilir?

Çabuk Yorulanlar Neler Yapabilir?


Yoğun iş temposu, stres, bitmek bilmeyen sorumluluklar, uykusuzluk, dengesiz beslenme, ilerleyen yaş, çevresel faktörler derken daha pek çok sebep çabuk ve kolay yorulmaya neden olabilir. Birçok insanın zamanla en çok şikâyet ettiği konuların başında yorgunluk hali gelmektedir. Bu yorgunluk halinin yaşanmaması için dikkat edilmemesi gerekenler vardır. Bu dikkat isteyen konulara özen göstermek çabuk yorulma halini biraz da olsa azaltacak böylece daha dinç ve enerjik bir ruh hali sağlayabilecektir. Peki, çabuk yorulanlar neler yapabilir?

Çabuk yorulmanın en büyük sebebi dengesiz beslenmedir. Aşırı yağlı ve karbonhidratlı besinleri öğün göz etmeksizin vücuda almak biyolojik yapının ağırlaşmasına ve doğal olarak da fiziksel hareket gücünün zayıflamasına yol açacaktır. Özellikle öğün aralarında fazlaca tüketilen abur cuburlar veya gün ortalarında yenilen aşırı yağlı yiyecekler çabuk yorgunluğun en büyük nedenlerindendir. Bunun yanı sıra yetersiz beslenmek de aynı etkiyi gösterebilir. Öğün atlamak, küçük atıştırmalıklar ile günü geçirmek veya sürekli açlık hali yorgunluğun had safhaya çıkmasına neden olacaktır. Bunların yaşanmaması için doğru ve dengeli beslenmek şarttır. Özellikle açlık anında tahıllı ve lifli gıdalar tüketmek, öğünlerde sebze ağırlıklı yiyecekler yemek ve öğün aralarında ise meyve tüketimine ağırlık vermek çabuk yorulmanın önüne geçmesine fayda sağlayacaktır.

Yorgunluk halinin meydana gelmesinde bir diğer sebep ise belli bir uyku düzeninin olmamasıdır. Özellikle çalışan kişilerin gece vakitlerinde ihtiyacı olan uykuyu almaması ertesi günün yorgun ve durağan geçmesine sebebiyet verecektir. Günde 8 saat denilen ve yeterli uyku hali diye tabir edilen bu dengeli uykunun her gün düzenli alınması vücudu daha dinç ve sağlıklı tutacaktır.

Çabuk yorulmayı engellemenin bir diğer yolu da ara ara molaların verilmesidir. Okulda bile her 40 dakikada bir ders araları yaşanmaktadır. Bu alışkanlığın günlük rutin işlerde, bütün bir iş gününde kısacası tüm hayat biçimine uygulanması gerekmektedir. Her yarım saat veya kırk dakika bir küçük molalar vermek ve bu molalar müddetince hiçbir şey yapmayıp sadece temiz hava almak vücudun dinlenmesini ve gün boyu dinç durmasını sağlayacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla