Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Açık Öğretim
facebook bağlan

Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

Açık Öğretim kategorisinde açılmış olan Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1 konusu , Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1 Aöf Temel Bilgi Teknolojileri 1 Dersi 1. Ünite Ders Notları Bilgisayarların Tarihçesi Bilgisayarın tarihçesi 1943 yılında ENİAC adlı bilgisayarla başlamıştır .En ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26.09.13, 12:59   #1 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

AöfTemel Bilgi Teknolojileri 1 Dersi 1. Ünite Ders Notları
Bilgisayarların Tarihçesi

  • Bilgisayarın tarihçesi 1943 yılında ENİAC adlı bilgisayarla başlamıştır .En önemli sorunu proğramlanmasının çok zor olmasıdır. İlk kullanıldığı alan Savunma Sanayidir.
  • ENİAC ı 1945 yılında geliştiren ve kendi adını veren Neumann dır.
  • Komut sistemine uyan ilk bilgisayar IAS dır.Günümüzdeki tüm bilgisayarlar bu bilgisayarın kullandığı yapıya uygun tasarlanmıştır. Ana bileşenleri *Ana hafıza *Aritmetik Mantık Birimi Proğram * Kontrol birimi * Giriş ve Çıkış birimi
  • 1950 lerde ticari amaçlı pc ler kullanılmaya başlandı.ilk ticari pc UNİVAC tır.
  • İlk kişisel pc Altair 8800 dir.
  • Bu cihaz 1950 de ABD nüfus sayımında kullanıldı.
  • Bilgisayarın ikinci dönemi transistorlü yani çok hızlı ve az yakıt tüketen pc ler olarak tanımlanır.
Bilgisayarın Yapısı
  • Veri aktarım birimi -Veri Kontrol Birimi --Veri Saklama Birimi -Veri İşleme Birimi dir.
Bilişim Sistemi Yapısı
  • Donanım – Yazılım – Girdi – Çıktı ve bunları kullanan insanlar.
  • Bu yapı çevresel faktörlerden de etkilenir. Yani tedarikçiler, müşteriler, rakipler, hissedarlardır.
İşletmelere Karar süreçlerinde Destek olan araçlar
  • Kurumsal Kaynak Planlama
  • Müşteri ilişkileri yönetimi
  • Veri Madenciliği
  • İş Zekası Çözümleri
Bilişim Sistemi Çeşitleri – 6 tane
  • İşlem Süreç Sistemleri : En temel süreçleri üstlenen birimdir. Sipariş, bordro, personel sistemleri bu yapıdadır.
  • Ofis Sistemleri : Çalışanların verimliliği artıran yapıdır.
  • Bilgi Temelli iş sistemleri :
  • Karar Destek sistemleri : Şirket içi ve şirket dışı kaynakları kullanarak analitik karar vermeyi mümkün kılar.
  • İşletme Bilgi sistemleri : Şirketin yöneticilerine destek amacı taşır.
  • Üst Düzey Yönetici Destek sistemleri : Stratejik seviyede karar almada yardımcı olur.
Bilişim Sisteminin Olumlu Yönleri
  • Çok hızlı gelişir, firmaları yönlendirmede hızlı, Hayatı kolaylaştırmak, tıpta ilerlemeler, Veriyi milyonlarca insana ulaştırmak
Bilişim Sisteminin Olumsuz Yönleri
  • İnsanların yerine geçmesi, kişisel verilerin mahremiyet sorunları, kesinti durumunda hayatın durması, yoğun kullanılmasıyla sağlık sorunları, istenmeyen kötü yazılımlar

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.13, 12:59   #2 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

AöfTemel Bilgi Teknolojileri 1 Dersi 2.Ünite Ders Notları
İşletim Sistemi :
  • Bilgisayarın içindeki donanımları araçları ve kullanıcı ile olan ilişkiyi kontrol eden yazılım işletim sistemidir.Kullanıcı ile Bilgisayar arasında köprüdür
İşletim Sisteminin Temel Görevleri : 5 tane
  • Grafik Ara yüz Kontrolü :
  • İşlem Yönetimi :
  • Bellek Yönetimi :
  • Giriş Çıkış Birimleri Yönetimi
  • Dosya Yönetimi
İşletim Sistemi Türleri : 4 Tane
  • Microsoft firmasına ait Windows
  • Apple firmasına ait Mac OS
  • Gönüllü bireyler veya firmalar tarafından üretilen Linux işletim sistemleri
  • Mobil İşletim sistemleri
WİNDOWS …
Masaüstü Bileşenleri
  • Masaüstü, hem dosya ve klasörlerin yerleştirilebileceği hem de programların çalıştırmaya yarayan kısa yolların bulunduğu kısımdır
Görev Çubuğu ve Bileşenleri
  • Görev çubuğu, Başlat menüsü, hızlı başlat menüsü, çalışan programların simgeleri ve bildirim alanından oluşur.
İşletim Sistemi Gezgini :
  • Dosyanın bulunduğu sürücüyü seçmek ve sonrasında bulunduğu klasörü açmaya işletim sistemi gezgini adı verilir.
  • C ( sabit disk ) , D, CD, DVD, USB sürülerinin genel adı depolama aygıtı dır.
MAC OS….
  • İşletim sistemi gezgini ‘’ Finder ( arayıcı ) olarak adlandırılır.
  • Program kurmak için Mac OS işletim sistemi ‘ dmg ‘ uzantılı kurulum dosyalarını kullanır.
LİNUX…
  • 1991 yılında Finlandiyalı bir üni.öğrencisi tarafından geliştirildi.
  • Linux en basit ifade ile özgür bir işletim sistemi çekirdeğidir.
PARDUS..
  • 2003 yılında TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde bir çok gönüllünün katkılarıyla geliştirildi. 2005 yılında ilk sürümü yayınlandı.
  • Pardus işletim sistemi, Çalışan ve Kurulan olarak iki şekilde kullanılır.
  • Çalışan pardus, bilgisayara kurulmadan çalıştırılabilir ama kurulan pardus diğer işletim sistemleri gibi bilgisayara kurularak çalıştırılmaktadır.
  • İşletim sistemi gezginine Dolphin denir.
MOBİL İŞLETİM SİSTEMLERİ
  • Taşınabilir cihazlardır. Yani PDA, Tablet PC, akıllı cep telefonları gibi.
  • En önemli yazılımları Android, Iphone ( IOS) , Symbian, Bada ,Windows Mobile dir.
Genel Bilgiler
  • Yeni işletim sistemi sürümlerinin ortaya çıkmasının nedeni, hızla değişen ihtiyaçlar ve kullanım kolaylığının artırılması dır
  • Farklı amaçlar için geliştirilmiş belirli komutları uygulayan yazılımlara Program denir.
  • Kullanıcılar dosyalara ve klasörlere erişimi işletim sisteminin gezginleri yoluyla sağlar.

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.13, 13:00   #3 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ ÖNEMLİ DERS NOTLARI





Bilgiyi işlemekte kullanılan araçlar ikiye ayrılır. 1-Maddi cihazlar 2-Kavramsal araçlar.

Kullanıcı ve bilgisayarın karşılıklı etkileşimini sağlayan birimlerin genel adı Giriş-çıkış birimleridir.



Bilgisayar sisteminin maddi unsurlarına Donanım denir. Maddi olmayan unsurlarına yazılım denir.

Windows 98, windows 2000, windows XP, işletim sistemleridir.

Daha önceden kaydedilmiş olan bir belgeyi açmak için oklu açık kitap düğmesi kullanılır.

Kelime işlemcilerle metin düzenleme, metin biçimlendirme, metin yazdırma, metin saklama yapılabilir fakat metin karakteri oluşturulamaz.

fx düğmesinin işlevi aktif hücreye işlev yapıştırmaktır.

Sunum programlarının görünüm seçenekleri: Anahat, normal, slayt, slayt sıralayıcısı görünümü

Sunum programlarında farklı biçimlerde ve renklerde hazır metin şablonlarından yararlanmak için WortArt kullanılır.

Bilgisayarda çeşitli şekiller ve gerçekçi çizimler yaratmak ya da düzenlemek amacıyla kullanılan yazılımların genel adı çizim programlarıdır.

Veri tabanında kayıtları meydana getiren hücrelere alan denir.

Bilgisayar ağını oluşturan dört temel öğe: İletim ortamı ile bilgisayar arasındaki arayüz donanımı, İletim yöntemi, Fiziksel iletim ortamı, Ağ işletim sistemi

Bilgisayarlararası bağlantıların şekline ağ topolojisi denir.

Ağa bağlı bilgisayarların birbirleriyle haberleşmekte kullandıkları dile ağ protokolleri denir.

Eğitim kurumlarının internet adreslerindeki uzantısı .edu

İki ya da daha fazla kullanıcının farklı anlarda birbiri ile bilgisayar ağı üzerinden haberleşmesini E-mail sağlar.

İnternet üzerinde bulunan web sitelerinin görüntülenebilmesi için kullanılan programlardan biri İnternet Explorer'dır.

Algoritmaların grafiksel şekiller kullanılarak gösterimine Akış Şeması denir.

Sistem analizi ve tasarımında problem çözme sürecinin ilk aşaması Ön araştırma'dır.


Girilen veriler üzerinde işlem yapan bilgisayar birimi işlemcidir.
Kelime işlemcilerde metin saklama, yazdırma, düzenleme, biçimlendirme yapılabilir ama metin karakteri oluşturulamaz.

İşlem tablosunun özellikleri: Sayısal verileri yorumlamaya yardımcı olmak, karmaşık hesaplamalar ve işlemler yapmak, değişikleri kendiliğinden güncellemek, eğer türü sorular sormaya olanak tanımak.

Bilgi işlem sürecinin adımları: kaydetme, sıralama, sınama, sınıflandırma.

Büro yazılımlarında ekranda görüntülenmesi istenen bir araç çubuğunu eklemek için kullanılan menü Görünüm menüsüdür.

Bilgisayar sisteminde verilerin ve programların bulunduğu bilgi kümelerine dosya denir.

Herhangi bir amaç için hazırlanmış ve bilgisayar konusunda uzmanlık gerektirmeden kullanılabilen bilgisayar programlarına paket program denir.


Kelime işlemci programında belgeye bir resim eklemek için kullanılan menü ekle menüsüdür.


Büro yazılımlarında standart araç çubuğu üzerinde bulunan disket düğmesinin işlevi üzerinde çalışılan dosyayı kaydetmektir.


Windows 2000 işletim sistemidir.


Kelime işlemci programında, yaratılan bir belgenin yazıcıdan çıkmadan önceki en son halini görüntülemek için Baskı Önizleme kullanılır.


Bilgisayarların sadece kendilerinin bildiği dile makine dili denir.


Bilgiyi işlemekte araçlar ikiye ayrılır.


Farklı program ve uygulamayı masaüstünden çalıştırmak üzere yaratılan nesnelere kısayol denir.


Günümüz toplumlarında bilgiyi tarif ederken kullanılabilecek en önemli ölçüt: Karar verme sürecindeki rolü


Bilgi işlem sürecindeki işlem adımları: Kaydetme, Sınama,sınıflandırma, Özetleme, Erişim, Hesaplama, Saklama,Çoğaltma, İletme

Bir disketin kapasitesi 1.44 megabayttır.

Ortalama bir CD nin kapasitesi 700 MB'dir.

Bilgisayara belirli bir işi gerçekleştirmesi için verilen komutlar toplamına program denir.

Kullanıcıların programlama bilmeden kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlamaya yönelik programlara paket programlar denir.

Tek kullanıcının her defasında tek bir işi yapabilmesine yönelik olarak tasarlanan işletim sistemi : Tek kullanıcı-tek görev'dir.

Hızlı başlat araç çubuğu ekranın sol alt köşesinde yer alır.

Standart araç çubuğunda yer alanlar: Yeni dosya, dosya aç, kaydet, önizleme, sözlük denetimi, kes, kopyala,yapıştır,geri al, yinele,bağlantı ekle, yakınlaştır.

Kopyala komutunun klavye kısa yolu Ctrl+C (copy)

Yapıştır komutunun kısa yolu Ctrl+V

Dosya yeni komutunun kısa yolu Ctrl+N (new)

Tümünü seç komutunun kısa yolu Ctrl+A (all)

Kes komutunun kısa yolu Ctrl+X


MS Word programında yer alan A düğmesi metnin seçili alanı altı çizili yapar.


Kelime işlemcilerde metni oluşturan harf, rakam, sembol ve boşluklar karakter ile ifade edilir.


=TOPLA(D712) komutu yerine =D7+D8+D9+D10+D11+D12 komutu kullanılabilir.


Excel programında bir grafik çizmek için yapılması gereken ilk işlem grafikte gösterilmek istenen veriler etiketleriyle beraber seçilir.

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.13, 13:01   #4 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

OFİS YAZILIMLARI SUNU PROGRAMLARI:

Bir konu üzerinde yazılmış,görsel öğeler ile zenginleştirilebilen metin,grafik,resim animasyon gibi öğelerin birbirleri ile etkileşimli olarak çalıştığı progranlara SUNU denir. Sunular ,belli bir konuyu aktarırken akılda kalıcılığını arttırmak üzere yapılmış dosyalardır.Microsoft Office de bulunan ve sunu yapmaya yarayan programın adı POWERPOİNT’dir.Microsystem adlı firmanın olusturulması olduğu Open Office de bulunan IMPRESS de sunu aracıdır.

Powerpoint programı açıldığında ekranda bulunan öğeler :Sunu Bölmesi,Durum çubuğu,Menü Şeridi,Hızlı erişim araç çubuğu,Görünüm sekmeleri,Başlık çubuğu,Görünüm Düğmeleri ve Not bölmesidir.
Powerpoint programında da diğer Word Excel programlarında olduğu gibi çalışılan dosyanın ismi Başlık Çubuğunda bulunmaktadır.pencere yapılarında bulunan kapat,simge durumuna küçült ve ekranı kapla butonları pencerenin en sağ üst tarıfında bulunur.Bu alanı barındıran öğe ise başlık çub-buğudur.Diğer Microsoft Oficce programlarında da bulunan hızlı erişim araç çubuğu Powerpoint programında da bulunur.Böylece kullanıcılara kolaylık sağlar.Powerpoint programında sunu yapabilmek için kullanılan ekranın en ortasında bulunan alana SUNU BÖLMESİ denilmektedir.
Powerpint üzerinde sunu hakkında not almak belirli kıstasları unutmamak için not alınabilmektedir. bu görevi üstlenen alana NOT BÖLMESİ denir.Görüntülerin kişiselleştirilebildiği,görüntüyü küçültme ve büyültme işlemini gerçekleştiriren YAKINLAŞTIR alanıdır.Powerpoint programını açıp yeni bir dosya oluşturduğumuzda program otomatik olarak sunuya isim vermektedir.varsayılan ismi SUNU1 olarak kullanılmaktadır.aynı anda 2sunu açılması halinde bu isim sunu 2 olarak isim vermeye devam eder.

Sunular bir ya da birden fazla sayfanın oluşması ile meydana gelir bu sayfalara SLAYT denilir. powerpoint ilk açıldığında bir adet sayfa açılmaktadır ve karşımıza ilk gelecek olan YER TUTUCULAR BAŞLIK VE ALT BAŞLIK bölümüdür.Powerpoint programında yeni sunu oluşturmak için önce dosya bölümüne girilir.DOSYA bölümünde bulunan YENİ alanından KULLANILABİLİR ŞABLONLAR bölümüne ulaşılarak BOŞ SUNU seçiminin yapılması gerekir.Varolan bir şablonun stilini almak için DOSYA bölümnden YENİ alanına girerek KULLANILABİLİR ŞABLONLAR kısmında varolandan YENİ seçeneğinin seçilmesi gerekmektedir.Açılan pencereden dosyayı seçerek şablonu kullanabiliriz.Powerpoint programında daha kaydedilmiş bir dosyayı farklı bir isimle kaydetmek için FARKLI KAYDET komutu kullanılır.Kulanıcılar için sık kullanılan işlemlerin bulunduğu HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU kaydet butonunu içinde bulundurmaktadır.Her dosya türünde olduğu gibi Powerpoint programında oluşturulan dosyalarında bir uzantısı vardır PPS uzantısı Powerpoint programı ile yapılan sunular için geçerli uzantı türüdür.powerpoint programı dosyaları PDF Uzantısı ile kaydetme imkanı verir WORD VE EXCEL de olduğu gibi Powerpoint programında da çalışma dosyasını PDF uzantısı ile kaydetme imkanı sağlanır.Powerpoint işlemlerinde dosya ile ilgili tüm işlemler Dosya Sekmesinin altında yapılmaktdır.Bu sekmede bulunan farklı kaydet botonu ile kayıt türünü PDF olarak ayarlanması varolan sunumuzu PDF olarak kaydedilmesini sağlamaktadır.

Powerpoint programındaki sekmeler

Dosya, Giriş, Ekle Tasarım, Geçişler, Animasyonlar, Slayt Gösterisi, Gözden Geçir ve görünüm sekmesidir. Dosya sekmesi tüm Microsoft Office programlarında bulunan önemli bir sekmedir.Bu sekme içerisinde çalıştığımız dosyamızı kaydedebilir,kapatabilir ya da eski oluşturduğumuz dosyayı açabiliriz dosya yönetimi ile ilgili tüm işlemlerimizi bu sekmeden yapabiliriz.

Dosya sekmesi içinde var olan işlemler:Yazdır,aç,yeni,kaydet,yardım ‘dır.Dosya hakkında bilgi veren, üzerinde işlemler yapabilme özelliği suna BACKSTAGE alanıdır.
Powerpoint programında GİRİŞ SEKMESİNDE : Slaytlar,Yazı Tipi, Paragraf,Çizim ve Düzenleme grupları yer alır.yeni Slayt butonu da giriş sekmesinde yer alır.Sunu içerisinde metin,grafik
vb
. nesneleri düzenli bir şekilde sayfaya yerleştirilmesini sağlayan kutucuklara YER TUTUCULAR denir.Yazı tipleri ve özellikleri üzerinde düzenleme imkanı sağlayan YAZI TİPİ grubudur. Giriş sekmesinde yer alır.karakter aralıklarının ayarlanması giriş sekmesindedir.Yazıların Büyük harf yada küçük harf e çevrilmesi yazı tipi grubundadır.Bir metni sağa sola yada ortaya hizalama satır aralıklarının ayarlanması paragraf sekmesindedir.Bir grafik ya da bir çizime transparan bir bölge katmak istediğimizde ÇİZİM GRUPLARINDA bulunan Şekil efektlerinden faydalanırız.çizim efektleri Giriş Sekmesinin içerisinde Çizim gruplarında yer alır.Bir metnin üzerinde rahatlıkla düzenleme yapabilmek o metnin uzunluğuna göre değişmektedir.iki satırlık bir doküman içerisinde bir kelimeyi bulmak ile 100 sayfalık bir dökümanın içerisinde bir metni bulmak aynı şey değildir Bu işlemler için DÜZENLEME GRUBU metin içerisinde arama ve düzenleme işlemlerini sağlar.Ekle menüsü ile video,resim ve ses gibi çok çoklu ortam nesneleri sunumuza dahil edebiliriz.Ekle bölümünün içerisinde bulunan Resim Grubunda,Sunuya dahi edilecek Resim işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.Bir fotoğraf albümü eklemek istediğimiz takdirde Resim Grubundan Fotoğraf albümüne tıklayarak oluşturabiliriz..Çizimler grubunu içerisinde yer alan şekiller,Grafik butonlarının yanı sıra SMART kısmı da yer almaktadır.Bir Web sayfası veya dosya ile bir kö
pr
ü oluşturmak için BAĞLANTILAR grubu kullanılmalıdır.Eylem butonu ile slayt çalışırken farenin kullanılması hakkında yarlar gerçekleştirilir.Metin grubu içerisinde WordArt dahil olmak üzere Metin kutusu,Üst bilgi,Tarih ve saat,Slayt numarası ve Nesne butonu bulunmaktadır.Powerpoint Programında Bulunan Tasarım sekmesinde Sayfa Yapısı ,Temalar ve arka plan grubu yer almaktadır.Sayfa yapısı Grubu ile Sayfanın ebatlarını yatay dikey konumlandırılması gibi ayarlar burada yapılır.Bir sunu görsellik ile bir konu üzerinde daha akılcı bilgiler verebilmek amacı ile tasarlanmalıdır.Bu görselliğin düzeni bozulduğu vakit sunudan beklenen verimde orantılı olarak düşmeye başlar.Bu yüzden sayfada uygulanan temaya devamlı olarak bağlı kalınmalı,tüm sayfalar birbirine tutarlılık göstermelidir.Tasarım sekmesinin içerisinde bulunan teme grubu ile sunumuz için bir tema oluşturabilir hatta bazı kalıplar kullanabiliriz.Arka plan grubu ile dilediğimiz bir resmi arka plan olarak ayarlayabilir yada var olan arka plan seçeneğinden faydalanabiliriz.Geçişler sekmesinin elemanları Önizleme,bu slaytta geçiş ve zamanlamadır.geçiş efektlerini görüntüleme imkanı tanıyan gruba ÖNİZLEME grubu denir.Slaytların birbirleri aralarında geçiş efektleri sunular için önemli bir unsurdur.Zamanlama grubu bir slaytın ekranda bekleme süresinin ayarlanmasını sağlar.Slayt geçişleri bazen klavye yada farenin bir tetiklemesi ile bazen de bir zaman tetiklemesi ile değişebilir.

Animasyon sekmesinde bulunan gruplar sırasıyla Önizleme,Animasyon,Gelişmiş Animasyon ve zamanlamadır.Bir resmin sunu ekranına farklı bir animasyon ve hareketlendirme ile girmesini sağlamak için Animasyon grubundan faydalanılmalıdır.Bu grup sadece resimler üzerinde değil diğer nesneler üzerinde animasyon işlemlerinin uygulanmasına olanak sağlar.Bir slayt içerisinde birden fazla animasyon olabilir.Powerpoint programı bu animasyonların hangisinin daha önce uygulanacağını hangi animasyonun daha sonra uygulanacağını eklenen animasyon sıralarına göre belirler.Seçtiğimiz nesnenin animasyonunu animasyon boyacısını kullanarak başka bir nesneye hızlı bir şekilde atayabiliriz. Slayt gösterisi sekmesinde slayt gösterisini başlat, ayarlar ve monitör grupları bulunmaktadır. Slayt gösterisi ve yayınlama bölümü ile çalıştığımız sunuyu internet üzerinden kişilere sunulabilir üzerinde değişiklik yapılması sağlanabilir.Monitörler bölümünden bilgisayarlar üzerinde bağlı olan ekranların hangisinde slaytın çalışılacağını ayarlayabiliriz hatta ekran çözünürlüklerini bile önceden belirtme imkanı sağlar.Gözden Geçir sekmesi elemanları yazım denetleme,Dil,Açıklamalar ve karşılaştır gruplarıdır.

Görünüm Sekmesi Elemanları:

SUNU GÖRÜNÜMLERİ-ASIL GÖRÜNÜMLER-GÖSTER-YAKINLAŞTIR-RENKLİ/GRİ TONLAMALI ,PENCERE VE MAKROLAR gruplarıdır.
Slaytların düzenleme aşamalarında da kullanıcıların seçeneğine sunulmuş birkaç farklı görünüm türü yer almaktadır.Bunlar Normal,Slayt sıralayıcısı ,notlar sayfası ve okuma görünümüdür.Powerpoint ilk açıldığı zaman görünüm türü Normal olarak seçili gelmektedir.Daha sonra kullanıcılar bu ayarı Görünüm Sekmesinden Değiştirebilmektedir.Bir asıl slaydın üzerinde yapılan değişiklik,sunuda bulunan tüm slaytların üzerinde uygulanır.Asıl slaydın bulunmadığı bir sunu yoktur Birden fazla olabilmektedir.

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.13, 13:01   #5 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

E- POSTA KİŞİSEL İLETİŞİM YÖNETİMİ


İnternet üzerinden kullanıcıların birbirleri arasında mektup gönderip almasına ELEKTRONİK MEKTUP ,E-POSTA, E MEKTUP denilmektedir.

E-POSTA
işlemleri kurumlarda kullanılmasının yanı sıra kişisel olarak ta kullanılabilmektedir.E-POSTA göndermek için öncelikle bizim bir e-posta hesabımız olması gerekir.Bir adresin içerisinde @ işareti yoksa bu bir e-posta adresi değildir.Her posta adresi içerisinde mutlaka bir adet @ işareti bulunmalıdır. E-posta adresi içerisinde Türkçe karakterler bulunmaması gerekmektedir. COM.NET.ORG gibi alan adı uzantıları ise e- posta hesabının sonunda bulunmaktadır.İdeal bir e-posta adresi adınız @soyadınız .com dur. Google (Gmail) Hotmail,yahoo ve my net e-posta alanı sağlayan en popüler websiteleridir.Bu siteler üzerinden e-posta hesaplarımızı ücretsiz olarak kurabilir ve kullanabiliriz.Bir e-posta adresi alırken bu adresimizi başka kişilere iletirken iletişim kuracağımızı unutmamamız gerekir.Bu yüzdende e-posta adresleri kolay anlaşılır ve akılda kalıcı olmalıdır.E-posta araçları güvenli bir şekilde kullanılmadığı zaman bir çok sorunla karşılaşılabilir.Bu güvenlik adımlarından en önemlisi doğru bir şifre seçmektir.ideal bir şifre içerisinde büyük ,küçük harfler barındırırken rakam ve sembollerden de yaralanılmaktadır. Konu alanı bir e-posta nın başlığıdır. Bu postayı alan kullanıcı gelen e-posta listesinde ilk olarak konu kısmında yazılan mesajın konusunu okumaktadır.

SPAM
e-postada istenmeyen e-posta dır. E-posta işlemlerinin bize kazandırdığı bir çok artının yanında istenmeyen e-postalar bulunmaktadır bunlar SPAM mail olarak tanımlanır.Bunlara kullanıcı müdahale etmeden önce engellenen e-posta işlemleri arasında yer alır.Eğer ki gönderen kullanıcı konu kısmını boş bırakırsa bazı servisler bu e-postayı SPAM olarak kabul eder. E-posta adresleri günlük hayatta kullandığımız adreslere benzer. Yanlış bir adres ulaşımı engelleyici en büyük faktördür.İnternet ortamında iletilmeyen e-postalar gönderen adresine geri döner. Bu listeden de silinmediği taktirde gönderilen tüm e-postalar gönderilmiş postalar bölümünde saklanmaktadır.

G mail hesabından e-posta gönderirken öncelikle E-POSTA YAZ butonu tıklanmalıdır.Sonra düzenli bir şekilde kime,konu ve mesaj kısmı doldurulduktan sonra gönder butonuna tıklanarak gönderme işlemi tamamlanır.Kişi bir e-postayı okuduktan sonra cevapla derse konu başlığının başına RE ibaresi eklenmektedir.Bu mailin cevaplandığını kullanıcıya iletilir. Yanıtla butonu ile gelen kişiye direk olarak mesaj göndermekteyiz.Böylece e-posta adresini yazmak zorunda kalmayız.CC alana eklenen e-posta adresleri gönderilen bir e-postadan haberdar olmasını istediğimiz kişilerdir. BCC alanına eklediğimiz e- posta adresleri gönderen e-postalardan haberdar olurlar.Fakat diğer kişilerin e-posta adreslerini göremezler.CC ile arasında tek fark adreslerin CC görünür olması BCC saklanmasıdır.Yazılan bir e-posta içerisine dosya ekle butonunu kullanarak posta servis sağlayıcısnın verdiği desteğe göre dosya yükleme ve gönderme imkanı sunulmaktadır.Eğer bir e-postanın içerisinde bir dosya mevcut ise mail in içerisinde bir ATAÇ işareti yer alır. Her e-posta servis sağlayıcısının kendisine göre belirlemiş olduğu gönderim kotaları mevcuttur.G mail ise gönderim kotasını 25mb olarak kullanmaktadır.Silinen her posta çöp kutusu alanına gönderilir.Windows işletim sistemindeki geri dönüşüm kutuusna benzer bir prensip ile çalışan çöp kutusu ,silinen bie e-postanın tekrardan incelenebilmesini sağlamaktadır.Çöp kutusundan da silinen bir dosya tamamı ile kaldırılmış demektir.İnternet ortamında kullanılan iletişim yolları kişilerin duygusal olarak hislerini karşı tarafa aktarma özelliği sağlamamaktadır.Tabiki iletişimde duygunun iletişim kurulan kişiye yansıtılmaması büyük bir eksikliktir.Bunun içinde internet kullanıcıları bazı simgeleri kullanarak iletişim kurudkları kişilere kendi his ve duygularını yansıtmaya çalışırlar.

SEMBOLLER
Gülen yüz göz kırpan insan:- O şaşırmış insan üzülmüş insan 8-( gözlüklü gülümseyen insan

İnteraktif servisler üzerinden de kontrol imkanı tanınan e-posta yönetimleri, mikrosoft firmasının masa üstü programı olan Outlook programı ile de kullanma imkanına sahiptir.
THUNDERBİRD isimli program Mozilla firmasının üretmiş olduğu ücretsiz bir e-posta yönetim aracıdır.E-posta hesaplarının yönetimini sağlayan Outlook programı ile sınırsız sayıda e-posta hesabı kontrolü sağlanabilmektedir.E-posta hesaplarında gelen postaların üzerinde değişiklik silme ve okuma gibi yapılan işlemleri POP3 servisleri destekler. E- postaların güvenli bir şekilde iletilmesi ve hedeflenen kişiye gönderilmesini sağlayan servis SMTP dir. Outlook programına bir e-posta hesabını dahil etmek için öncelikle dosya menüsünün içerisinden bilgi bölümüne girilmelidir. Bu kısımda çıkan Hesap ekle butonu ile hesabımızın bilgilerini Outlook programına entegre edebiliriz. Eğer ki Outlook programımız ilk kez açılıyorsa bir e-posta hesabını entegre etmemiz gerektiği anlamına gelmektedir .Bu işlemler hakkında yardımcı olmak amacı ile mikrosoft firması BAŞLANGIÇ SİHİRBAZINI programın ilk açılışında aktif etmiştir.

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.13, 13:01   #6 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

İNTERNETİN ETKİN KULLANIMI VE İNTERNET GÜVENLİĞİ
WWW Yani World Wide WeB ,internet sitesi anlamını taşımaktadır.İnternet bir ağdır.İnternetin diğer ağlardan farkı Dünya üzerindeki tüm bilgisayarları kapsayacak bir yapı içerisinde olmasıdır.En büyük Ağ internet ağıdır.İnternet üzerinden wep sayfalarından gelen bilgileri bizlerin anlayabileceği görsel hale getiren ve bunlar üzerinde işlem yapabilmemizi sağlayan WEB TARAYICISI bulunur.Dünya çapında en popüler wep tarayıcıları EXPLORER,CHROME,FİREFOX,OPERA VE SAFARİ’DİR.

Microsoft firmasının wep tarayıcısı programı EXPLORER’DİR.Windows yüklü bilgisayarlar da standart olarak kuruludur.Mozilla firmasının Wep tarayıcısı programı ,FİREFOX’TUR.Genel olarak Linux İşletim sisteminde kurulsada diğer işletim sistemlerinde de çalışmaktadır.Apple mac os işletim sistemiWEP tarayıcı programı SAFARİ’DİR.Google firmasını wep tarayıcısı CHROME’dur.Arama motorları,internet kullanıcılarının ulaşmak istediği bir bilgi için öncelikle Anahtar kelime istemektedir.Kullanıcını girmiş olduğu bu anahtar kelime üzerinden kullanıcıyı doğru sitelere yönlendirerek internet üzerinde trafiği sağlamaktadır.Arama motorlarının en popüler olanları GOOGLE VE YAHOO arama motorudur.günümüzde yeni eklenen YANDEX arama motoru hayatımaza girmiş bulunmakatadır.Arama kelimesine ne kadar fazla kriter girilirse ,aranan kelimede sonuç sayısı bir o kadarda düşecektir.FİLTYPE özelliği kullanarak internet üzerinden belirli tür dosyalara göre arama yapılabilir doc,exl,ppt uzantıları seçilebilir.RELATED özelliği ile bir site ismi vererek o siteye benzer siteleri listeleme imkanı sunar.ALLİNTİTLE özelliği ile kelimenin sadece wep sitelerinin başlıklarında aranmasını sağlar.Google arama motoru olmasına rağmen birçok hizmet alanıda sunmaktadır.Hizmetler arasında EARTH,GMAİL,MOON,GRAFİK,VİDEO VE TRANSLATE bulunmaktadır.

GOOGLE TRANSLATE bir çok dil seçeneği ile hizmet verir
GOOGLE EARTH:Uydu görüntlerini kullanarak Dünya’nın herhangi bir yerini 3 boyutlu izleme olanağı sunar.
GOOGLE GMAİL:E-posta hizmetidir.
GOOGLE MOON:Ay görüntülerini sunar.Google kelimeler ile wep sitelerinin içeriklerini karşılaştırarak arama yapar.fakat sunduğu Grafik hizmeti ile grafikler üzerinde de arama yapma imkanı sağlar.
WİKİPEDİA,dünyanın ansiklopedisi olarak kabul edilir .Tamamı gönüllü uzman kişiler tarafından çalışılmaktadır Kar amacı yoktur.

İnternet Dünyasının bizlere bir çok hizmetleri olduğu gibi kötü niyetli yazılımlarıda mevcuttur bu yazılıma MALWARE DENİLİR.Reklam içerikli olan yazılımlara ADWARE denir.e-postalarımıza reklam içerikli bir postalar gelmektedirSürekli olarak gönderilen istemsiz olarak gelen postalara SPAM adı verilir ve çoğuda reklam içerikli olup bilgisayarlarımaz zarar verebilir.ve bunu önlemek içinde ANTİ VİRÜS sistemleri kullanılamalıdır.En popüler Anti-virüs yazılımları NOD32,KASPERSKY,VİRUS SCAN,NORTON VE ZONE ALARM ‘dırŞöyle açıklamak gerekirse hiçbir sistem güvenli değildir .o nedenlede bilgisyarlarımızı haftada bir kez güncellememiz gerekir.

ATEŞ DUVARI olarak bilinen Friewall yazılımları genel olarak Windows işletim sistemlerinde gelen güvenlik yazılımıdır.İşletim sistemine de kurulabilme imkanı mevcuttur Bu programlar dış bir bilgisayardan erişimi engelleyen yazılımlardır.İnternet üzerinden güvenli protokoller bulunmaktadır.HTTPS:// ibaresidir.Bir site içerisinde alışveriş yaparken ödeme esnasında adres çubuğunda https:// varsa güvenli demektir.işlem yapabiliriz.İnternet sitesinde insanların bir günlük şeklinde oluşturdukları wep sitelerine BLOG denilir.Blog kurulumu basit bir işlemdirwep siteleri üzerinden kurulum sağlanabilir.Tüm blog çeşidi ücretsiz olmasada bir çok ücretsiz blog çeşidi bulunmaktadır.kurulum için uzman olmak gerekmez.
BULUT BİLİŞİM sistemi ile herhangi bir ağa bağlı kalmadan bir dosyayı internet erişimi ile birkaç farklı makinada kullanma imkanı sunar.Bulut iletişim sisteminde en popüler DROPBOX VE AİRDROP başta gelir.
DROPBOX BULUT sistemi hemen hemen tüm işletim sistemlerinde çalışabilmektedir.DROPBOX ücretsiz olarak kullanıcılarına 2,5 GB’LIK BİR alana ayrılmaktadır.Bunu dışında kullanıcılar ek ücret ödeyerek bu alanı genişletebilirler.
AİRDROP yazılımı MAC OS işletim sisteminde çalışmaktadır.Sanal kart hizmeti ile kartınızın içerisinde internet üzerinden alışveriş yapabilmek amaçlı bir kart daha oluşturulmaktadır.Bu kartın limitini kullanıcı istediği zaman değiştirebilir.bu da kredi kartı ile ilgili interaktif işlemlerdeki riski düşürmektedir.Windows işletim sisteminin Dünya çapında daha fazla kişiye hitap etmesi zararlı yazılımlara da büyük bir hedef olmasını sağlar.AĞ kurulması için en az iki bilgisayarın birbiriyle iletişim halinde olması gerekir.

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.13, 13:02   #7 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

AĞ TEKNOLOJİLERİ

Dünyada bulunan en büyük ağ sistemi İNTERNETTİR. Bir ağ kurabilmemiz için öncelikle en az iki bilgisayar,iletişimi sağlayacak ağ ortamı, bu sinyalleri anlaşılır dile çevirecek ağ kartları ve güvenlik sağlayıcı bir ağ yazılımına ihtiyac duyarız.ilk bilgisayar ağı Amerikan Savunma bakanlığında kurulmuştur .ARPA NET Bilgisayarların kullandığı makine dili 0-1 ağ yapıları için geçerlidir.X bilgisayarı Y bilgisayarından bir veri almayı hedeflemektedir.Bu durumda X bilgisayarı Y bilgisayarına İSTEK göndermelidir.Bir istek oluşturulmuşsa isteği alan bilgisayar veriyi hazırlayarak karşı bilgisayarın bu veriyi temin etmesi için VERİ HAZIR sinyali gönderir. X bilgisayar veri alma sürecini bitirdikten sonra ,verinin herhangi bir sorunla karşılaşmadan temin edildiğini bildirmek için VERİYİ ALDIM sinyali göndermelidir.Bilgisayar hafıza birimlerinde en düşük birim bit’tir 8 adet bit 1 bayt eder.Bayt’tan sonra gelen en büyük değerimiz KİLOBAYT’TIR. Bit’den Bayt’a geçiş hariç hafıza türlerinde çarpan 1024’dür 1024bayt 1 kilobayt etmektedir. 2048 KB 1024 çarpan ile hesaplandığında bir üst birimi olan MB’Ye geçerken 2 MB olarak sonuçlanır. 512 MB1024 çarpan ile yarım GB elde edebilir. Aralarında en büyük olan hafıza birimi TEREBAYT’TIR. Gigabayt’dan sonra gelir.Her bir verinin gidebilmesi için kendine ait bir kablo kanalı tahsis edilmesine PARALEL iletişim denir. Tek bir kablo bağlantısı ile iki bilgisayarın sıralı olarak iletişim kurmasına SERİ iletişim denir. SİMPLEKS iletişim tek taraflı olarak gerçekleştirilebilir örneğin:radyo gibi…Yarı Dubleks iletişim türleri aynı anda iletişim kurmasalar da ayrı ayrı iletişim kurabilirler örneğin ; telsizler. Tam Dublex iletişim türlerinde bağlantı sırası beklemeksizin iki cihazda birbirleri arasında rahatlıkla iletişim kurabilirler. Bükümlü çift kablo günlük hayatta yerel ağında kullanılan en popüler kablolardadır.Bükümlü ismini almasının nedeni içerisindeki kabloların birbirine bükülmüş olarak gelmesidir.bükümlü kablolarda 8 adet tekli kablo bulunur. Bükümlüler ikili kablolardan oluşmaktadır 8 adet tekli kablonun ikişer olarak sarıldığını düşünürsek 4 çift kablomuz var demektir. Koaksiyel kablo türü analog iletişim kanallarında kullanılır. Dış yüzeyden içe doğru Zırh, plastik katman ve ortasında metal bir kablo vardır Televizyon kabloları buna örnektir.

FİBER OPTİK KABLO
türleri veri iletiminin üst noktalara ulaştığı bir kablo türüdür.bu kabloların yapısı dayanıklı bir zırh içinde fiber kıldan oluşmaktadır bu fiber kıl ışığı yansıtarak iletir .Fiber optik bakır iletim sistemlerine dayanan kablolara göre daha masraflıdır..fiziksel olarak kurulan ağ sistemlerine AĞ TOPOLOJİSİ denilir.Kablolu bağlantı çeşitleri;
VERİ YOLU YILDIZ HALKA TOPOLOJİLERİDİR.


Veri yolu topolojisinde bir tek kabloya bağlı olan bilgisayar bulunur.Ağ kablolarının başında ve sonunda sonlandırıcı DİRENÇLER bulunur.

Halka topolojisi isminden de alşılacağı gibi tüm bilgisayarları halka şeklinde bağlanma sistemi ile oluşur.Halka topolojisinin içerisinde andaç denilen bir mantık mevcutturAğda sıranın kimde olduğunu gösterir.

Yıldız Topolojisi hub ya da swicth gibi bir anahtar noktaya bilgisayarların bağlanması sonucunda oluşmaktadır.

Veri yolu topolojisi ilk olarak
AĞ TOPOLOJİSİDİR
. Yıldız topolojisi günümüzde en çok kullanılan ağ topolojisidir. LAN en kolay kurulabilecek ağ türüdür. Ağ türlerinin hepsi birer lan topolojisidir.Lan ağ topolojisi bir diğer adıyla
YEREL ALAN
ağıdır.Lan ,yerel olarak çok büyük bir araziye hitap eden ağ türü değildir.Fakat Birden fazla yerel alan ağı bileşerek daha büyük ağlar kurabilirler.Bu yerel alan ağlarının birleşmesi sonucunda man yani metropolitan alan ağı ortaya çıkar.WAN fiziki anlamda büyük bir alana hitap eder.IEEE firması tarıfından telsiz frakansının standardı belirlenmiştir.IEEE kar amacı olamayan firmadır.IEEE,standart frekans olarak 802.11x’i öngörmüştür.Dünya çapında tüm kablosuz bağlantı sağlayan bilgisayarlar 802.11x frekansı ile bağlantı kurulabilmektedir 802.11x standartlarının yanına gelebilecek olan a,b,g ve n karakterleri ile frekans ve mesafe gibi özellikler sunulmaktadır N iç mekanda 70 dış mekanda ise250 metre erişim alanı sağlamaktadır.802.11b standardında iç mekan 35 dış mekan ulaşımı 120 çıkış tarihi 1999 ‘dur802.11g frekansının çıkış tarihi 2003 dür iç mekan 38 dış mekan erişimi ise 140 metredir80211a standardında iç mekan 35 dış mekan erişimi 120’dir çıkış tarihi 1999’dur.Telsiz iletişim günümüzde kullanımı her geçen gn artmakta olan ağ türlerindedir.Belirlenen frekanslar ölçüsünde cihazlar arasında ağ kurulmaktadır.Günlük hayatta kullandığımız mobil telefonlarda kullanılan bağlantı türü radyo dalgalarıdır.iletişim belirlenen radyo frakansı üzerinden sağlanır.
Kablosuz ağ çeşitleri arasında GPRS,EDGE,3G,HSDPA,BLUETOOH seçenekleri en popüler ağ çeşitleridir.Günümüzde bazen 2G olarak bazende GPRS olarak karşılaştığımız mobil bağlantı türü 114 Kbps veri yolu hızına sahiptir.EDGE bağlantı türü GPRS sistemlerinden sonra gelişmiştir.GPRS’N vermişolduğu veri yolu hızının yetersiz olması EDGE sistemine geçiş zorunlu olmuştur .EDGE Bağlantı hızı olarak kullanıcılara 200 Kbps’lik hız sunmaktadır. Kullanımı hergeçen gün yaygınlaşan mobil ağ türü 3G ‘dir Birçoğumuz reklam içerisinde adını duymuşuzdur 3G günümüz ihtiyaçlarına uygun 400 Mbps bağlantı hızı sağlayan bir ağdır.3G teknolojisi sunmuş olduğu bağlantı hızının ötesinde aynı anda zamanlı iş yapabilme kabiliyetine sahiptir.Mobil cihazlarda kullnıldığında hem telefon görüşmesine devam edebilir hemde hiçbir kesinti olmadan internete bağlanabiliriz.İki cihaz arasında büyük bir mesafe yoksa Bluetooth bağlantı türü ile radyo dalgaları kullanarak iletişim sağlanabilir.Genel olarak mobil cihazlarda kullanım oranı daha fazladır.ADLS internet bağlantılarında ,bir hat üzerinden hem telefon hem internet hizmeti almaktayız aynı anda telefon ve internet hizmetinin kesintisiz kullanılmasını sağlayan cihaz SPLTTER denilir.Modem şifreleri Wep ,WPA ve WPA2 olarak 3 ÇEŞİTTİR.Bunlardan en kolay şifreleme türü wep şifreleme türüdürBu şifre türü ile kötü niyetli bir kişi kısa süre zarfında şifrenizi kırarak ağa bağlanabilir.O yüzden de kullanılması gereken WPA şifreleme türü ve en sorlu şifre yapısı olan WPA2 destekli şifreler kullanılmalıdır.

Bilgisayar parçalarının da tıpkı insanlar gibi TC kimlik numaraları mevcuttur.İnternet ağınıza Mac filtreleme uygulanırsa ,mac adresi uyuşmayan bilgisayarların ağa katılma şansı olmıyacaktır.MAC adresi bilgisayarların ağ karlarında barındırılan birbiri ile eş değer olamayan kimlik numaralarıdır. Modem günümüzde hem trafik yöneticisi hem de ağ kurmayı sağlayan cihazlardır. İzinsiz olarak başkalarının kablosuz ağlarına girmeye çalışan kullanıcılara Türk Ceza Kanunda artık BİLİŞİM SUÇLARI tanımı yer almaktadır. Ağır yaptırımları vardır.

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.13, 13:02   #8 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

TemeL Bilgi Teknolojileri 1 Deneme Sınavı

1-) Bilgi işlem sürecinin ilk basamağı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıralama
B) Sınama
C) Erişim
D) Kayıt etme
E) İletme
________________________________________
2-) Fatura, KDV fişi gibi dokümanları yazdırmak amacıyla en çok kullanılan yazıcı türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nokta vuruşlu yazıcı
B) Satır yazıcı
C) Mürekkep püskürtmeli yazıcı
D) Lazer yazıcı
E) Sayfa yazıcı
________________________________________
3-) Bilgisayar donanımının çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için uymak zorunda olduğu komutlar bütününü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Donanım
B) Yazılım
C) Bellek
D) Veri
E) İşletim sistemi
________________________________________
4-) Bilgisayar sistemindeki dosyalar aşağıdaki sayı sistemlerinden hangisi ile oluşturulur?
A) Tekli sayı sistemi
B) Sabit sayı sistemi
C) İkili sayı sistemi
D) Onlu sayı sistemi
E) Çoklu sayı sistemi
________________________________________
5-) Dosyayı yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak, farklı biçimlerde göstermek, araç çubuklarını açığa çıkarmak ya da gizlemek gibi ekran görünümünü ayarlamaya ilişkin komutları içeren menü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Düzen
B) Görünüm
C) Pencere
D) Araçlar
E) Yardım
________________________________________
6-) MS Word programında, biçimlendirme araç çubuğunda yer alan [ A ] düğmesi ile aşağıdakilerden hangisi yapılır?
A) Metnin seçili alanı yana yatık (italik) yapılır.
B) Metnin seçili alanı altı çizili yapılır.
C) Metnin seçili alanı vurgulu (kalın) yapılır.
D) Metnin seçili alanı ortalanır.
E) Metnin seçili alanı numaralandırılır.
________________________________________
7-) Rakamları içeren bilgileri, anlamlı parçalara ayırmayı ve düzenlemeyi, bu bilgilerle hesaplamalar yapmayı sağlayan, ayrıca bu verileri daha iyi yorumlayabilmek için tablo ve grafikler oluşturan program aşağıdakilerden hangisidir?
A) Microsoft World
B) Microsoft Excel
C) Microsoft Acces
D) Microsoft Power Point
E) Microsoft Outlook
________________________________________
8-) Slayt görünümünü aşağıdaki ifadelerden hangisi tam olarak tanımlamaktadır ?
A) Slayt ekranın tümünü kaplamaktadır, anahat program menüleri ve diğer araçlar görünmez.
B) Slayt bölümü ekranı kaplamaktadır, anahat dar bir alandadır, menülerle diğer araçlar ekrandadır.
C) Notlar ve slayt bölümü küçültülerek, anahat bölümü daha geniş bir şekilde ekranı kaplamaktadır.
D) Oluşturulan tüm slaytlar sıralı bir şekilde ekrandadır, anahat ve notlar bölümü görülmez.
E) Notlar bölümü ön plandadır, slayt ve anahat daha küçük bir yer kaplar, program menüleri ve diğer araçlar görünmez.
________________________________________
9-) Piksel tabanlı görsellerin diğer adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Paint
B) Adobe Photoshop
C) Corel Photo
D) Bitmap
E) Görüntü düzenleyici
________________________________________
10-) Veri tabanından belirli bir bilgiye ulaşmak için en etkili yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Güvenlik
B) Tamlık
C) İlişkilendirme
D) İndeksleme
E) Sorgulama
________________________________________
11-) Aşağıdaki kavramlardan hangisi herhangi bir bilgisayara bağlı olan ve kullanıcıların kullandıkları kapasiteyi tanımlamaktadır?
A) Bilgisayar Ağı
B) Bilgisayar Kaynağı
C) İletim Yöntemi
D) Ağ İşletim Sistemi
E) Sunucu
________________________________________
12-) Aşağıdakilerden hangisi [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilgisayar isminin ait olduğu ülkedir?
A) Türkiye
B) İngiltere
C) Almanya
D) Fransa
E) İtalya
________________________________________
13-) "Çoklu Ortam" kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bir bilginin çoklu ortam niteliğinde olması, o bilginin birden fazla niteliği aynı anda taşıdığını anlatmaktadır.
B) Bir metin aynı anda sesli ve görüntülü olarak dinlenebiliyorsa bu metin çoklu ortam özelliğine sahiptir.
C) Çoklu ortam, Multi-Medya kavramı ile aynı anlama gelmektedir.
D) Bilgilerin çoklu ortam özellikleri kullanılarak hazırlanmasıyla internet kullanımında etkileşim ve verimlilik artırılabilmektedir.
E) Çoklu ortam çok sayıda bilgisayar programının aynı anda kullanılması ile oluşturulan yapıyı ifade etmektedir.
________________________________________
14-) Sistem analizi ve sistem tasarımında, kontrol listeleri aşağıdaki aşamalardan hangisinde oluşturulur?
A) Ön araştırma
B) Sistem analizi
C) Sistem tasarımı
D) Sistem geliştirme
E) Geliştirilen sistemin uygulamaya konulması
________________________________________
15-) Bilgisayar belleklerinde kullanılan ölçü birimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) CPU
B) BAYT
C) ROM
D) GİGAHERTZ
E) HERTZ
________________________________________
16-) Aşağıdakilerden hangisi bir çıkış birimidir?
A) Yazıcı
B) Mikrofon
C) Klavye
D) İşlemci
E) Fare
________________________________________
17-) Aşağıdakilerden hangisi hızlarına göre farklılaşan bellek türlerinde biri değildir?
A) Yüksek hızlı ön bellek
B) Düşük hızlı ön bellek
C) Ana bellek
D) İkinci bellek
E) Sanal bellek
________________________________________
18-) Aşağıdakilerden hangisi biçimlendirme araç çubuğunda yer alan düğmelerden biridir?
A) Baskı Önizleme
B) Sözlük Denetimi
C) Yakınlaştır
D) Bağlantı (köprü) Ekle
E) Numaralandırma
________________________________________
19-) Bir MS Word belgesi üzerinde çalışırken kesme, kopyalama ve yapıştırma işlemleri aşağıdakilerin hangisinden yapılamaz?
A) Düzen menüsünden
B) Klavyeden
C) Standart araç çubuğundan
D) Farenin sağ tuşundan
E) Biçimlendirme araç çubuğundan
________________________________________
20-) Excel programında fonksiyon yapıştır iletişim kutusunda EĞER, VE, YA DA, DEĞİL gibi işlem tablosunda belirli bir koşulun sağlanıp sağlanmadığını denetlemeye yarayan işlevler hangi kategori altında toplanmıştır?
A) Mantıksal
B) Finansal
C) Veri tabanı
D) Metin
E) Matematik ve trigonometri
________________________________________
21-) Power Point programında asıl slayt seçeneğine hangi menü aracılığı ile ulaşılır?
A) Dosya
B) Düzen
C) Görünüm
D) Slayt gösterisi
E) Ekle
________________________________________
22-) Çizim programları kaç grupta bölümlendirilir?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
E) 6
________________________________________
23-) Aynı tabloların farklı kişiler tarafından farklı amaçlarla kullanılabilmeleri için kullanıcılara farklı şifreler verilmesi veri tabanlarının hangi özelliği ile açıklanabilir?
A) Güvenlik
B) İlişkilendirme
C) Sorgulama
D) Raporlama
E) İndeksleme
________________________________________
24-) Tüm bilgisayarların bir bağlantı cihazı üzerinden birbirlerine bağlı olduğu ağ topolojisinin adlandırılmasında hangi kavram kullanılmaktadır?
A) Veri Yolu
B) Halka
C) Yıldız
D) Ağaç
E) Örgü
________________________________________
25-) . URL'nin "http://" bölümü aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
A) Kaynağı sunan sunucu bilgisayarın ismini gösteren bölümdür.
B) Sunucu bilgisayara hangi protokolle bağlanılacağını gösteren bölümdür.
C) Web sunucusundaki dosyanın ismini gösteren bölümdür.
D) Kullanıcının kullandığı bilgisayarın alan adını gösteren bölümdür.
E) Alcının e-posta kutusunun adını gösteren bölümdür.
________________________________________
26-) Aramak istenilen bilgilerin birkaç kelime ya da başlık ile yazıldığı takdirde internet üzerinde yer alan sitelerin adreslerini hipermetin bağlantısı olarak çıkaran internet siteleri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Telnet
B) E-rehber
C) İnternet Gezgini
D) Arama Motorları
E) Web Rehberleri
________________________________________
27-) Aşağıdakilerden hangisi Sistem Analizi Aşamasında kullanılan analiz yöntemlerinden değildir?
A) Kontrol Listeleri
B) Veri Toplama Yöntemi
C) Girdi Çıktı Analizi Yöntemi
D) Karar Tabloları
E) Yukarıdan Aşağıya Analiz Yöntemi
________________________________________
28-) Aşağıdakilerden hangisi bilgi işlem sürecindeki işlem adımlarından biri değildir?
A) Özetleme
B) İletme
C) Yorumlama
D) Erişim
E) Saklama
________________________________________
29-) İkili sayı sisteminde 1011 sayısının ondalık sayı sistemindeki karşılığı nedir?
A) 15
B) 9
C) 12
D) 6
E) 11
________________________________________
30-) Başlık çubuğunun sağ üst köşesinde yer alan ve
sembolü ile ifade edilen düğmenin işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Simge durumuna getir
B) Önceki boyut
C) Ekranı kapla
D) Ekranı kapat
E) Kapat
________________________________________
1-) D
2-) A
3-) B
4-) C
5-) B
6-) B
7-) B
8-) B
9-) D
10-) E
11-) B
12-) C
13-) E
14-) B
15-) B
16-) A
17-) B
18-) E
19-) E
20-) A
21-) C
22-) A
23-) A
24-) C
25-) B
26-) D
27-) B
28-) C
29-) E
30-) E

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.13, 13:03   #9 (permalink)

YeşiL-6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları TemeL Bilgi Teknolojileri 1

TemeL Bilgi Teknolojileri 1 Deneme Sınavı-2
1-) Günümüz toplumlarında bilgiyi tarif ederken kullanılabilecek en önemli ölçüt hangisidir?
A) Deneyimleri kuşaktan kuşağa aktarabilme yeteneği
B) Zeka ölçütü
C) Alet ve makine yapma ve kullanabilme yeteneği
D) Doğru ile yanlışı ayırt etme özelliği
E) Karar verme sürecindeki rolü
________________________________________
2-) Bilgisayar belleklerinde kullanılan ölçü birimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) CPU
B) BAYT
C) ROM
D) GİGAHERTZ
E) HERTZ
________________________________________
3-) Aşağıdakilerden hangisi bilgisayara belirli bir işi gerçekleştirmesi için verilen komutlar toplamını ifade eder?
A) Bellek
B) Donanım
C) Program
D) İşlemci
E) Yazıcı
________________________________________
4-) Başlık çubuğunun sağ üst köşesinde yer alan ve
sembolü ile ifade edilen düğmenin işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Simge durumuna getir
B) Önceki boyut
C) Ekranı kapla
D) Ekranı kapat
E) Kapat
________________________________________
5-) Standart araç çubuğundaki kaydet düğmesi aşağıdaki menülerden hangisinde yer alır?
A) Dosya
B) Düzen
C) Biçim
D) Araçlar
E) Pencere
________________________________________
6-) MS Word programında, standart araç çubuğunda yer alan disket simgesi aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
A) Kapat
B) Yazdır
C) Yeni sayfa aç
D) Kaydet
E) Baskı önizleme
________________________________________
7-) Rakamları içeren bilgileri, anlamlı parçalara ayırmayı ve düzenlemeyi, bu bilgilerle hesaplamalar yapmayı sağlayan, ayrıca bu verileri daha iyi yorumlayabilmek için tablo ve grafikler oluşturan program aşağıdakilerden hangisidir?
A) Microsoft World
B) Microsoft Excel
C) Microsoft Acces
D) Microsoft Power Point
E) Microsoft Outlook
________________________________________
8-) Power Point programında asıl slayt seçeneğine hangi menü aracılığı ile ulaşılır?
A) Dosya
B) Düzen
C) Görünüm
D) Slayt gösterisi
E) Ekle
________________________________________
9-) Paint programında bir resme yazı eklemek için aşağıdaki düğmelerden hangisi kullanılır?
A) Seç
B) Büyüteç
C) Metin
D) Dikdörtgen
E) Çokgen
________________________________________
10-) Access veri tabanı yönetim sisteminde ilk defa bir veri tabanı oluşturmak için hangi komut kullanılmalıdır?
A) Yeni
B) Aç
C) Kaydet
D) Tasarla
E) Formlar
________________________________________
11-) Bir ağın diğerine fiziksel olarak bağlandığı noktada bulunan cihazların genel adı nedir?
A) Yönlendirici
B) İletişim Cihazı
C) Bilgisayar Ağı
D) Omurga
E) Ağ İşletim Sistemi
________________________________________
12-) Aşağıdakilerden hangisi ağdaki bir bilgisayarın adını oluşturan alan adı tiplerinden, askeri kurumlar için kullanılan alan adı tipidir?
A) EDU
B) COM
C) NET
D) MIL
E) COM
________________________________________
13-) "Telnet" kavramı aşağıdakilerden hangisinde tanımlanmıştır?
A) Başka bir bölgede bulunan bilgisayarı sanki yanındaymış gibi kullanmayı sağlayan bir internet programıdır.
B) İnternet üzerinde bulunan web sitelerinin görüntülenebilmesi için kullanılan programdır.
C) Bir ağ ortamında bilgilerin depolanması, biçimlendirilmesi, gösterilmesi ve geri çağırılması için evrensel olarak kabul edilmiş standartlardan oluşmuş bir sistemdir.
D) Bir başka bilgisayarda kullanıcıların erişimine genellikle ücretsiz ya da çok düşük bir ücret karşılığında sunulan yazılımların kişilerin bilgisayarlarına transfer edilebilmesi için yararlanılan bir arayüzdür.
E) İnternet izleyicisi üzerinde çalışabilen programların yazıldığı bir programlama dilidir.
________________________________________
14-) Herhangi bir işlemin tamamlanması ya da bir problemin çözümüne sonlu sayıda adım sonucunda ulaşılmasını sağlayan kurallar kümesi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilmektedir?
A) Sistem
B) Bilim
C) Süreç
D) Algoritma
E) Otomasyon
________________________________________
15-) Kişisel bilgisayarlar hangi yıllardan itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır?
A) 1950'li yıllar
B) 1960’li yıllar
C) 1970’lı yıllar
D) 1980’li yıllar
E) 1990’li yıllar
________________________________________
16-) Bir disketin kapasitesi kaç megabayttır?
A) 2
B) 3,5
C) 0,76
D) 2,8
E) 1,44
________________________________________
17-) Bilgisayar sisteminin elle tutulan, gözle görülen maddi unsurlarını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Donanım
B) Yazılım
C) Masaüstü
D) Program
E) İşletim sistemi
________________________________________
18-) Bilgisayardan silinerek geri dönüşüm kutusuna gönderilen nesneler geri alınmak istendiğinde aşağıdaki komutlardan hangisi kullanılır?
A) Geri getir
B) Geri gönder
C) Yeniden yükle
D) Tümünü geri yükle
E) Geri yükle
________________________________________
19-) Büro yazılımları açıldığında ekranda görülen pencerede kaç tane kapatma
düğmesi yer alır
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5
________________________________________
20-) Aşağıdaki menülerden hangisi büro yazılımları arasında sayılan Excel programına özgüdür?
A) Dosya
B) Tablo
C) Araçlar
D) Biçim
E) Veri
________________________________________
21-) Slayt görünümünü aşağıdaki ifadelerden hangisi tam olarak tanımlamaktadır ?
A) Slayt ekranın tümünü kaplamaktadır, anahat program menüleri ve diğer araçlar görünmez.
B) Slayt bölümü ekranı kaplamaktadır, anahat dar bir alandadır, menülerle diğer araçlar ekrandadır.
C) Notlar ve slayt bölümü küçültülerek, anahat bölümü daha geniş bir şekilde ekranı kaplamaktadır.
D) Oluşturulan tüm slaytlar sıralı bir şekilde ekrandadır, anahat ve notlar bölümü görülmez.
E) Notlar bölümü ön plandadır, slayt ve anahat daha küçük bir yer kaplar, program menüleri ve diğer araçlar görünmez.
________________________________________
22-) Piksel tabanlı görsel yaratımında ve düzenlenmesinde en basit kullanıma sahip program aşağıdakilerden hangisidir?
A) Paint
B) Adobe Photoshop
C) Corel Photo
D) CorelDraw
E) Paint
________________________________________
23-) Belli bir amaca ulaşabilmek için gerekli ve birbiriyle ilişkili tabloların tamamına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alan
B) Tablo
C) Veri Tabanı
D) Hesap Tablosu
E) Doküman
________________________________________
24-) . Aşağıdakilerden hangisi herhangi bir kaynağı kendi üzerinden ağ kullanıcılarının kullanımına açan cihazdır?
A) Ağ Yazılımı
B) Ağ Bağlantıları
C) Ağ Kaynak Sağlayıcısı
D) İletim Ortamı
E) Bilgisayar Ağı
________________________________________
25-) Bir internet protokolü (IP) numarası kaç rakam grubundan oluşur?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
E) 6
________________________________________
26-) Elektronik posta kullanımı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
A) Elektronik posta adresi olan ve internete ulaşabilen herhangi bir insanla iletişim kurulabilir.
B) Gönderilen elektronik posta uygun koşullarda birkaç dakika içinde yerine ulaşır.
C) İnternete ulaşılabilen her yerden elektronik postalar okunabilir.
D) Elektronik posta imkanından faydalanmak için bir elektronik posta adresinin olması şart değildir.
E) Posta kutusuna gelen elektronik postalar istenildiği zaman okunulabilir.
________________________________________
27-) Sistem analizi ve sistem tasarımında, kontrol listeleri aşağıdaki aşamalardan hangisinde oluşturulur?
A) Ön araştırma
B) Sistem analizi
C) Sistem tasarımı
D) Sistem geliştirme
E) Geliştirilen sistemin uygulamaya konulması
________________________________________
28-) Bilgiyi işlemekte kullanılan maddi cihazlar ile kavramsal araçların toplamına ne ad verilir?
A) Bilgi teknolojileri
B) Bilgi birikimi
C) Teknoloji
D) Bilgisayar
E) Bilgi işlem
________________________________________
29-) Aşağıdakilerden hangisi bir bilgisayar dili programı değildir?
A) Birleştirici diller
B) Programlama dilleri
C) Derleyiciler
D) Yorumlayıcılar
E) Kullanıcılar
________________________________________
30-) Bilgisayarda saatin görüntülendiği alan aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kenarlık alanı
B) Başlık alanı
C) Hızlı başlat alanı
D) Kaydırma alanı
E) Durum alanı
________________________________________
1-) E
2-) B
3-) C
4-) E
5-) A
6-) D
7-) B
8-) C
9-) C
10-) A
11-) A
12-) D
13-) A
14-) D
15-) D
16-) E
17-) A
18-) E
19-) B
20-) E
21-) B
22-) A
23-) C
24-) C
25-) C
26-) D
27-) B
28-) A
29-) E
30-) E

__________________
YeşiL-6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 7
alcatraz, Alessandra, By_Zaman, HeraKLeS, KaRaqiZz, Perii
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® v3.8.4 Copyright ©2000 - 2013, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Owner: Jaqen

Saat: 10:34