Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.07.2015, 03:25   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Sunum Nasıl Yapılır?

Sunum Nasıl Yapılır?


Seçilen bir konu hakkında toplanan bilgi, materyal ve görsellere bazen deneyimlerinizi de ekleyerek belli bir topluluğun önünde sözlü ve görsel olarak aktarmak için yapılan işler bütünü sunum adını alır. Lise yıllarından başlayarak üniversite hayatınız ve hatta iş hayatınız boyunca sayısız sunum yapmanız gerekebilir.

Peki sunum yapmak neden önemlidir? Nasıl hazırlanır? İyi bir sunum bize neler kazandırır?

Aktarmak istediğiniz bilgileri en kısa sürede ve kalıcı aktarmanın en güzel yolu olan sunumlar; iyi hazırlandığında dinleyicide kalıcı iz bırakarak belki iyi bir not almanıza, belki iş hayatınız boyunca kullanacağınız bilgilerin sizin için de kalıcı olmasına, beklide kendiniz ya da şirketiniz için bir işi almanıza yardımcı olabilir. Ayrıca iyi bir sunum sunulan kişilerin sizin hakkınızda iyi izlenimler edinmesinde kesinlikle etkili olacaktır.

İyi bir sunum hazırlamak için öncelikle konunuzu iyi seçmelisiniz. Çünkü iyi bir sunumu yeterli veriye ulaşılmadan hazırlamak pek mümkün değildir. Fakat bazen konu seçimi size bırakılmaz. Konu seçimi sizin elinizde değil ise konuyu genişletmek sizin elinizdedir. Örneğin hakkında fazla bilgi bulamadığınız nadir bir hastalığı konu almanız isteniyor ve yeteri kadar veri bulamadınız. Verilerinizi tamamlayabilmek için ilk olarak başka dillerde araştırma yapmak gerekmektedir. Eminiz ki başka dillerde yaptığınız araştırma size yardımcı olacaktır. Değişik dillerde bulduğunuz verileri dilinize çevirirken hatalı çevirmemeye çalışmalısınız. Aktardığınız bilgilerin doğruluğu çok önemlidir. Sunum yaptığınız dinleyicilerin konu hakkında bilgi sahibi olması ve aktardığınız yanlış bilgilere şahit olması dinleyicinin size olan güveninin sarsılmasına, vermek istediğiniz doğru verilerin de önemini yitirmesine sebep olur.

Eğer başka bir dilde araştırma yapmanıza rağmen yeteri kadar veriye ulaşamadıysanız araştırmanızın yönünü konu dışına çıkmamak kaydıyla biraz değiştirebilirsiniz. Örneğin hastalık nedir, belirtileri nelerdir, kimlerde görülür gibi soruları sordunuz fakat çok az veriye ulaştınız bu durumda hastalığın yaş aralığı, hangi coğrafi bölgelerde daha sık görüldüğü, cinsiyete göre seyrinin değişip değişmediği, çevrenin hastalığa etkisi vb. sorularla konuya bakış açınızı genişletebilirsiniz. Ya da bulduğunuz veriler içerisinde yer alan örnek araştırmaları baz alarak, yeni sorular sorarak araştırmanızı genişletebilirsiniz.

Gelelim gerekli verileri topladıktan sonra sunumunuzun görsellerle birleşerek dinleyiciye aktarılmadan önceki düzenlenme aşamasına. Sunumun en önemli noktalarından biri olan düzenleme aşaması, siz sözlü olarak sunumunuzu aktarırken dinleyicinin takip ettiği görseller bütününü oluşturmaktadır. Bu aşamada en çok yapılan hatalardan biri fazlaca yazı kullanarak sunum hazırlamaktır. Hazırladığınız sunuma yazı yazmak sizin tercihinizdir fakat sayfayı tamamen yazı ile doldurmak dinleyiciyi sıkacak bir süre sonra dikkatlerini toplayamayan dinleyiciler sizi dinlemekten vazgeçecektir. Eğer yapabiliyorsanız başlık ve çok önemli yazılar haricinde %80’i fotoğraf, grafik, video, animasyon vb görsellerden oluşan bir sunum hazırlamanız en iyisi olacaktır. Seçim yaparken aktaracağınız bilgilerin anlatımını destekleyen görseller hem sizin sunum yaparken gerekli kelimeleri hatırlamanızı kolaylaştıracak hem de dinleyicinin konuyu daha net anlamasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle seçim yaparken sunum esnasında hatırlamak istediğiniz kelimeleri baz alarak fotoğraf seçimi yapabilirsiniz. Sunumunuz için hazırladığınız görsellere efektler eklemek dinleyicinin dikkatini toplamasına yardımcı olacaktır.

İyi bir sunumun önemli ikinci aşaması ise yapılan sözlü anlatımdır. Yani aktarmak istediğiniz konuyu ne kadar iyi hazırlarsanız hazırlayın sözlü anlatımınızı yeteri kadar iyi yapamazsanız hazırladığınız sunumun hiç bir önemi kalmaz. Sunumunuzu iyi aktarabilmek için öncelikle konuya hâkim olmanız gerekmektedir. Aktaracağınız bilgileri ezberlemek yerine anlamanız ve üşenmeyerek sunumunuza ekleyeceğinden fazla bilgi edinmeniz herhangi bir soru ya da sorunla karşılaştığınızda telaş yapmanıza engel olacaktır. Anlatım esnasında kendinize güvenen bir duruş sergilemek, akıcı bir dil kullanmak, özellikle de dilinizi doğru kullanmak dinleyicinin gözünde saygınlığınızı arttırarak sizi daha ciddi dinlemelerini sağlayacaktır.

Tüm bunlara dikkat ederek hazırladığınız ve sunduğunuz bir sunum şüphesiz ki sizi daha başarılı kılacaktır. Yaptığınız sunum sayısı arttıkça daha deneyimli, daha sakin, daha kendinden emin bir şekilde dinleyiciyle buluşacaksınız.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla